Berliner; ister tatlı bir atıştırmalık ister sabahları kahvenin yanında tadını çıkaracak bir şey arıyor olun; sizler için mükemmel bir ziyafet olabilir.
Berliner, büyüleyici bir tarihe ve benzersiz özelliklere sahip ikonik bir hamur işidir. Almanya'da ve dünyanın birçok yerinde popülerdir ve yüzyıllardır birçok kişinin de favori tatlısı olmuştur.
Berlinerler kendine özgü bir şekle sahiptirler ve genellikle reçel veya diğer tatlı dolgularla doldurulurlar. Ama tam olarak neden oluşuyor derseniz; berlinerler geleneksel olarak un, şeker, yumurta ve tereyağından yapılan bir hamurdan oluşur. Ayrıca, onlara benzersiz doku ve lezzetlerini vermeye yardımcı olan mayayı içerirler.
Bu klasik hamur işindeki en önemli malzeme de zaten, hafif ve kabarık olmasına yardımcı olan bu mayadır. Hamur, kendine özgü şeklini oluşturmak için kızgın yağda kızartılır ve ardından istenen dolgu ile doldurulur. Benzersiz şekli ve muhteşem lezzetiyle tanınan klasik bir Alman ikramı olan berlinere bu ana bileşenlere ek olarak, ekstra özel bir dokunuş vermek için şeker, meyve, kuruyemiş, çikolata gibi başka malzemeler de eklenebilir.
İster sade ister en sevdiğiniz reçel veya krema ile doldurulmuş olarak yiyin, kesin olan bir şey var ki o da; orijinal berliner çöreği her zaman bir klasik olacak.
“Ben bir Berlinerim!” / "Ich bin ein Berliner"
John F. Kennedy Batı Berlin’de kendisinin de bir Berlinli olduğunu ifade etmeye çalışır ve Berlin halkını farkında olmadan gülümsetir.
Dolgulu çörekler Orta Avrupa’da gelenekseldir
Yeni yıl arifesi Silvester ve Rosenmontag ve Fat Tuesday gibi karnaval tatillerinde bu çörekler mutlaka köy pazarlarında yer alırdı.
Şaka
Yaygın bir şaka olarak bazı çörekler gizlice reçel veya marmelat yerine hardal gibi farklı malzemelerle doldurularak bu garip çöreğin kime denk geleceği beklenirdi.
Karayip şekeri
17. yüzyılda yaşanan -çoğunlukla Karayip şeker plantasyonları sayesinde- Avrupa’ya yüksek miktarda şeker girişi sayesinde mutfaklar biraz daha şenlendi.
Kaplamalar: Icing ve Frosting tabirleri
Bazen birbirlerinin yerine geçen tabirler olmasına rağmen Frosting, daha ince ve kırılgan olan Icing kaplamasına göre daha kalın ve esnektir.