Berliner; içi reçel veya marmelat ile doldurulmuş, Orta Avrupa menşeili bir çörek, hamur işi tatlıdır. Tatlı, kabarık, zararsız ve çok lezzetli olan berliner Sadece Almanya'da popüler bir atıştırmalık ve tatlı olmakla kalmıyor, aynı zamanda dünyanın her yerinden insanlar tarafından da oldukça beğeniliyor.
Sadece lezzetli bir ziyafet değil, aynı zamanda tarihi ve üretimi hakkında birçok büyüleyici gerçek de berlineri farklı bir yere taşıyor.
Berliner tatlısının kökenine 1485’te Nuremberg’de Gutenberg matbaası ile basılan ilk yemek tarif kitaplarından olan “Kuchenmeisterei” kitabında rastlanır. Bu kitapta dolgulu çöreklere dair bilinen ilk tarif kaydı Gefüllte Krapfen adı altında bulunmaktadır. Fakat 15. yüzyıl itibarıyla şekere ulaşım burjuva kesimi için dahi zordu. Koloni faaliyetleri dolayısıyla Karayip ve dolaylarındaki plantasyonlardan gelen ithalat ile Avrupa’ya yüksek miktarlarda şeker girişleri yaşandı ve ürün daha erişilebilir, ucuz hale geldi.
Ancak berlinerle ilgili başka bir görüş şöyledir: Bu popüler hamur işi kökenini, ilk berlinerini 1803'te Berlin'deki fırınında yapan Hansen Diedrich adlı bir fırıncıya borçludur. Tarifi o kadar başarılı oldu ki, Amerika'ya gitmeden önce Almanya'ya ve nihayetinde Avrupa'ya yayıldı. O zamandan beri, Berlin ve Almanya'nın ikonik bir sembolü haline gelen bu çörek, Almanca konuşulan ülkelerde Krapfen, doğu Almanya'da Pfannkuchen ve Brandteigkrapfen olarak da bilinir.
Başka bir teoriye göre ise tatlının berliner ismine kavuşması şöyle olmuştur. Gefüllte Krapfen, yani dolgulu çörek, 1800'lerde, askerlik hizmeti reddedildikten sonra Prusya alayı için tarla fırıncısı olan Berlinli vatansever bir fırıncının efsanesine dayanarak Berlinliler olarak adlandırıldı. Ordu sahadayken, çörekleri eski usul bir şekilde açık ateşte kızartarak “pişirdi”. Hikâyeye göre askerler de pastaneye fırıncının memleketi olan “berliner” adını verdi.
Bu çörek türü sadece Almanya'da popüler olmakla kalmıyor, aynı zamanda harika tadı ve dokusu nedeniyle diğer birçok ülkede de popülerlik kazanıyor. Berliner, zamanla birçok kültür tarafından sevilen, festivaller, karnavallar ve etkinliklerle kutlanan, dünyanın en popüler hamur işlerinden biri haline geldi. Çilekli krem peynir dolgulu ikramlardan vegan seçeneğe kadar herkes için bir berliner var!
Berlinerin İstanbul’daki lezzet durağı Gurmania ise 3 şubesiyle siz berliner tutkunları ağırlamayı bekliyor…